Få vores nyheder på mail

”Brand ude af kontrol – vi har folk i vandet”

Pressemeddelelse   •   Jan 21, 2016 13:29 CET

’Esvagt Connector’ øvede en skarp evakuering fra platform.

Til dagligt læser han en cand.merc. i marketing og innovation, men i dag er han Figurant # 9 og på vej mod et psykisk sammenbrud:

- Du har ingen fysiske skader, men du er meget ængstelig for, hvordan din kollega Jens har det. Du spørger og spørger til Jens og forstyrrer hele tiden. Ok?

Pia Frandsen, sygeplejerske ved Maersk Training, afslutter sin briefing af Figurant # 9; føjer sodstriber i ansigtet på ham, inden hun forsyner Figurant # 10 med ”en brækket underarm og store smerter”.

Det er en torsdag eftermiddag i Dokhavnen i Esbjerg, og 18 figuranter sidder og venter på katastrofen. Den indtræffer om lidt, når figuranterne går i vandet ved Maersk Trainings øvelsesplatform ’Stardos’.

I den anden ende af havnebassinet ånder alt fred og ro ved besætningen på ’Esvagt Connector’. Skipper Henrik Pedersen har lige tanket frisk kaffe, da første melding fra ’Stardos’ kommer ind:

”Vi har en brandalarm, undersøger nærmere!”

Henrik Pedersen kvitterer for meldingen og briefer besætningen om, at der måske er noget under opsejling:

- Gør klar til, at vi kan sætte båd i vandet, siger han over ’Esvagt Connector’s kaldeanlæg.

Næste melding fra ’Stardos’ kommer få minutter efter:

”Brand ude af kontrol, der er panik blandt besætningen. Vi har måske folk i vandet!”

Henrik Pedersen aktiverer Mand Over Bord alarmen på ’Esvagt Connector’. Bådfører og to besætningsmedlemmer bemander hurtigt og sikkert FRB’en, mens Henrik Pedersen forsøger at finde ud af, hvor mange personer, FRB’en skal redde.

Hjertestarter på!

Broen på ’Esvagt Connector’ summer hektisk. ’Stardos’ melder, at de ikke kan sætte redningsbåd på vandet - vi springer i vandet! – og Henrik Pedersen jonglerer opdateringer til FRB’en, dialog med ’Stardos’, ordrer og beskeder til besætningen og rekvirering af en redningshelikopter. Kaffen står urørt og kold i kruset.

FRB’en samler de to første reddede op, sætter dem af på skibet og suser afsted efter de næste. Besætningen på ’Esvagt Connector’ får de reddede under dæk til overstyrmand og medic Mogens Jeppesen samt skibsassistent og AMA (advanced medical aid) André Bendixen i skibets hospital.

- Jeg kan ikke få luft, gisper den ene figurant, mens den anden bløder fra et åbent sår.

De kommer af dragterne og op på behandlingsbriksen. FRB’en har været retur med endnu flere sårede. De fylder i gangen foran hospitalet; besætningen præsenterer André Bendixen og Mogens Jeppesen for den seneste sending til et lydspor af klagende gråd og jammer:

- Ham her er bevidstløs; hun har ondt i maven – og ham derovre har brækket benet.

André Bendixen behandler skaderne; giver ilt og ordinerer smertestillende, bruger kompres og donuts, renser sår og lapper sammen. Mogens Jeppesen administrerer og fører log, og sammen sorterer de folk i syge, sårede og de rigtig alvorlige. Behandlede patienter ryger af samlebåndet med instrukser til den øvrige besætning i form af korte kommandoer:

- Tjek bevidstheden på ham dér. Vi skal have kunstigt åndedræt på hende derovre. Holde øje med ham dér – aflåst sideleje. Kan vi få flyttet hende her? Hjertestarter på her. Alle fri? Så kører vi! Ham her skal evakueres.

Hvor er Jens?

Dørken sejler i vand. André Bendixen og Mogens Jeppesen modtager hele tiden nye patienter; der er smertestøn og klage.

”Hvor er Jens? Er det Jens?”

Figurant # 9 var ellers tildelt en briks, men nu står han i vejen på hospitalet, inden et besætningsmedlem får ham trukket væk.

Oppe på broen forsøger Henrik Pedersen at holde overblikket. Radio og telefon gløder: Redningshelikopter er på vej, dialogen med rederi og platformejer på radio og telefon. Pludselig er der en journalist i røret: ”Kan du bekræfte, at der har været en eksplosion?” Kort efter ringer en ægtefælle til en af de reddede: ”Er min mand okay?”

Under dæk er der mere ro på. Førstehjælpsbehandlingerne er afsluttet, og besætningen følger fire af de værst tilskadekomne ud på dækket, hvor de gøres klar til helikopterevakuering. En figurant med brækket ryg fikseres på et spineboard.

- Du kommer på sygehuset, så skal de nok få dig lappet sammen. Du bliver så god som ny, lover et besætningsmedlem den grædende figurant.

Som forventet

Sygeplejerske Pia Frandsen og Fleet Manager Asger Stürtzel Sørensen udveksler et blik. Helikopterevakueringen er sidste punkt på deres skemalagte katastrofe, og med den er dagens øvelse ved vejs ende.

- Tak for i dag, siger Asger Stürtzel Sørensen, og med ét er figuranterne helbredt og fulde af smil, mens besætningen puster lettet ud.

- Nøj, du var tung at flytte på, griner et besætningsmedlem til den figurant, som mistede bevidstheden i mellemgangen.

Figuranterne går fra borde, og besætningen samles på broen til evaluering.

- Nå; hvad siger I til det, spørger Asger Stürtzel Sørensen.

- Hårdt! Men også som forventet, siger et besætningsmedlem.

- Figuranterne var gode, de stressede os, siger et andet.

Kaptajnen er tilfreds:

- Alle levede sig ind i øvelsen og bidrog med det, de skulle og kunne. Der skete et par småting, som bare sker, når det gælder – man kan ikke forudse alt og det vigtigste er, at man hele tiden gør det, man vurderer bedst i situationen, siger han.

ESVAGT har siden 1981 specialiseret sig i sikkerhed og support til søs.

Vi fokuserer på kvalitet og sikkerhed og udbyder en bred vifte af ydelser til offshore olie & gas industrien, bl.a. stand-by, ERRV nød- og redningsberedskab, overvågning og genopretning efter olieudslip, brandberedskab, bugsering, ankerhåndtering og multi-field service.

Siden 2010 har ESVAGT desuden serviceret offshore vindparker med specialdesignede Service Operation Vessels (SOV), der har plads til op til 40 teknikere og har reservedelslagre og værksteder ombord. Teknikere, reservedele og værktøj overføres til møllerne via Walk-to-Work gangvejssystemer eller Safe Transfer Boats.

ESVAGT har base i Esbjerg. Flåden består af mere end 40 moderne offshore skibe, og rederiet har mere end 900 medarbejdere on- og offshore.