Få vores nyheder på mail

HST 118 søsat og HST 119 på vej – begge med nye løsninger

Pressemeddelelse   •   Okt 14, 2014 11:30 CEST

ESVAGTs første vindskibe er godt på vej.

Skibene HST 118 og HST 119, som skal arbejde som serviceskibe for Siemens Windpower, skal bl.a. begge udstyres med et gangvejssystem, som via et avanceret gyrokompenserende system kan sikre overførsel af serviceteknikerne mellem skib og vindmølle.

Hurtig positionering

HST 118 og HST 119 er designet af norske Havyard Ship Technology. Skrogene bygges på Cemre Shipyard i Tyrkiet, hvorefter skibene trækkes til Leirvik Shipyard i Norge, hvor de udstyres, testes og prøvesejles.

HST 118 blev søsat i Tyrkiet den 19. juli, og er nu i Norge. Her skal skibet udstyres med den mest moderne teknik for at opnå høj driftssikkerhed, markant energieffektivitet og optimal komfort.

- Vi har i kontrakten med Siemens forpligtet os til at kunne sætte to teknikere af på fem møller indenfor en bestemt tidsramme, siger Kristian Ole Jakobsen.

Det stiller blandt andet store krav til skibets positioneringssystemer:

- Dynamisk positionering af et skib tager typisk mellem 20-30 minutter, dog meget afhængigt af skibets fremdrivnings- og thrustersystemer, DP-systemets nøjagtighed samt de lokale vejr- og vindforhold. Vi kan gøre det hurtigere, fordi vi får udviklet en mere avanceret udgave specielt med henblik på vindfarm-operationer. Det sikrer, at vi udover det dynamiske positioneringssystem, vi kender fra andre skibe i ESVAGT-flåden, langt hurtigere kan bringe skibet sikkert i den position, som skal fastholdes under overførslen af serviceteknikere mellem skib og vindturbine med gangvejssystemet. Det er planen, at vi med systemet kan regne os frem på de næste positioner allerede inden, vi er der, således at vind og vejr og strømforhold indregnes, før vi ankommer. Desuden skal deldata fra den første positionering genbruges for at optimere reaktionstiden, siger Kristian Ole Jakobsen.

Jævnstrøm giver komfort

Et andet særkende ved HST 118 og HST 119 er, at skibene udstyres med et nyt og avanceret hovedfordelingssystem, som baseres på DC (jævnstrøm). Jævnstrøm har været anvendt i mange år indenfor svagstrømsområdet til avancerede kontrol- og styresystemer. Det er i de senere år blevet udviklet til også at kunne anvendes i større effektfordelingssystemer, og nu også som alternativ til konventionelle maritime AC-systemer.

Det betyder, at skibets dieselgeneratorer leverer strøm ved varierende og typisk lavere omdrejningstal end ellers – hvilket medfører reduktion af brændstofsforbrug, støj og vibrationer samt slitage på det roterende udstyr.

- Det nye effektfordelingssystem er en meget stor fordel. Dels spares emissioner (CO2, NOx m.v.), hvilket bestemt ikke er uvæsentligt for både kunden og os; vi arbejder jo i en vindmøllepark som skal levere grøn energi. Og dels betyder de færre vibrationer og støj fra motoren en øget komfort for folk ombord – både serviceteknikere, som enten arbejder eller hviler ombord, og også til skibets maskinbesætning, som dermed får et behageligere arbejdsmiljø i maskinrummene. Der vil være mindre rumlen og støj i skibet. Når vi går fra de typiske 1600/1800 omdrejninger/minut til omkring 900-1.100 omdrejninger/minut afhængigt af belastningen, mindsker vi også slitage på motoren, og derfor bliver serviceintervallerne længere, siger Kristian Ole Jakobsen.

Fakta

Skibene HST 118 og HST 119 skal fra januar 2015 og fem år frem servicere møllerne i vindparken Baltic 2, som ligger midt mellem Møn og Bornholm, samt fra marts 2015 parken Butendiek, som ligger i Nordsøen vest for øen Sylt. Kontrakten er både den første vindkontrakt og den største i rederiets historie.

ESVAGT har siden 1981 specialiseret sig i sikkerhed og support til søs.

Vi fokuserer på kvalitet og sikkerhed og udbyder en bred vifte af ydelser til offshore olie & gas industrien, bl.a. stand-by, ERRV nød- og redningsberedskab, overvågning og genopretning efter olieudslip, brandberedskab, bugsering, ankerhåndtering og multi-field service.

Siden 2010 har ESVAGT desuden serviceret offshore vindparker med specialdesignede Service Operation Vessels (SOV), der har plads til op til 40 teknikere og har reservedelslagre og værksteder ombord. Teknikere, reservedele og værktøj overføres til møllerne via Walk-to-Work gangvejssystemer eller Safe Transfer Boats.

ESVAGT har base i Esbjerg. Flåden består af mere end 40 moderne offshore skibe, og rederiet har mere end 900 medarbejdere on- og offshore.