Få vores nyheder på mail

Nyt skifteskib er "et vakkert kompromis"

Pressemeddelelse   •   Nov 27, 2015 13:36 CET

Blandt de mange beregninger bag designet af det nye skifteskib er blandt andet oplysninger om arbejdsprocessen: Hvornår gør skibet hvad? Hvor stor en del af året ligger det i havn? Hvor stor en del af året går skibet 15 knob – og i hvilken type vand?

- ESVAGT er tidligt ude med meget skrappe krav til brændstofforbrug og emissioner. Det er krav, vi næppe ser overgået i den nærmeste fremtid. 

Vi har kun været i stand til at opfylde dem ved at skabe et skib, der bygger på et omfattende researchprogram, modelforsøg, simuleringer og analyser, siger Gisle Vinjevoll Thrane, sales manager, Havyard.

ESVAGTs krav og ønsker for et nyt skifteskib lignede ’Mission Impossible’. Men det var det ikke.

”Vi ønsker et større skib, som sejler hurtigere – men med et brændstofforbrug på samme niveau som i dag”.

Det var langt fra at være ’business as usual’, da ESVAGT henvendte sig til Havyard med ønskerne for et nyt skifteskib.

Større fart i et større skib var til at arbejde med – større fart i et større skib uden at bruge mere brændstof var en ganske anden snak, siger Havyards seniordesigner indenfor hydrodynamics, Kristian Steinsvik:

- Udgangspunktet for hele business casen var at holde sig på det brændstofforbrug, som ESVAGTs nuværende skifteskib ’Esvagt Alpha’ bruger, siger han:

- Ønsket til det nye skib var, at det skulle være bredere for at få mere plads – tre meter mere end ’Esvagt Alpha’. At øge bredden er den værste parameter i forhold til brændstofforbruget. Kombineret med, at det også skulle være hurtigere, var det nærmest ’Mission Impossible’, siger han.

Testet til Nordsøen

Havyard brugte det yderste af egen kompetence og gik derefter sammen med en række eksterne specialister for at komme videre. Havyard fik blandt andre det norske, marineteknisk forskningsinstitut Marintek, som er en del af Sintef; Skandinaviens største uafhængige forskningsorganisation, på banen. Man samarbejdede også med førende specialister i avancerede strømningsanalyser i vand, olie og luft og automatiseret CAD-design skræddersyet til optimering ud fra fastlagte konditioner og designparametre:

- Vi gik direkte til softwareudviklerne af den simple grund, at det analytiske system, vi havde brug for, ikke er en etableret industristandard, og vi ønskede, at detaljerne skulle udføres af specialister. Det stillede til gengæld store krav til os i form af at sætte de rette begrænsninger og vælge de rigtige parametre at optimere, siger Kristian Steinsvik.

Målet var en metode, der kunne beregne konsekvensen af designoptimeringer med afsæt i Havyards omfattende database på skrog-geometri. Siden 2010 har Havyard opbygget en database for bådtyper i Nordsøen. Skrogene er testet i et omfattende udviklingsprogram, hvor bådens egenskaber og Nordsøens arbejdsvilkår udgør et detaljeret matrix:

- Vi fik udviklet en automatiseret geometrimodel til optimering af skroget. Vi har beregnet omkring 100 variationer på skroget alene: Når vi varierer bulpens højde 2 centimeter, betyder det denne ændring – varierer vi den 4 centimeter, giver det dette resultat. Alle aspekter af designet har været gennem beregningen, siger Kristian Steinsvik.

Fra Hummer til Prius!

Resultatet er ikke udeblevet. Skibet, som man har designet nu, er optimeret i helt uhørt grad. I samme ombæring er Havyards tilgang til den slags opgaver også forandret. Gisle Vinjevoll Thrane, sales manager i Havyard, mener, at metoden og tilgangen er kommet for at blive:

- De vilkår, vi har designet ESVAGTs nye skifteskib under, er bestemt ikke en industristandard! Det har været en proces, vi har forsøgt os med – og en proces, der har givet os en stor læring, siger han:

- Det har været en ekstrem udfordring. ESVAGT stillede krav til os, der ved første øjekast virkede meget langt under det, vi troede muligt. De ønskede at få en Hummer til at forbruge som en Toyota Prius! Men… så fik vi kigget nærmere på det og begyndte at løse opgaven. Den del har været en spændende proces. Det driver os fremad, når vi både kan gøre forretninger og lære undervejs af en krævende og spændende kunde, siger Gisle Vinjevoll Thrane.

Han vurderer, at erfaringerne vil præge Havyard fremover:

- Operatører, klassemyndigheder og øvrige myndigheder går alle i den samme retning, som ESVAGT har gjort her: Trenden er mere kontrol med emissioner og store krav til dokumentation af brændstofforbrug. Derfor vil metodikken og tilgangen bestemt blive en del af vores arbejdsmetode fremover, siger Gisle Vinjevoll Thrane.

Og skifteskibet i sig selv?

”Det er det absolut bedste kompromis indenfor de rammer, der er defineret. Og tilmed et vakkert kompromis, siger han.

ESVAGT har siden 1981 specialiseret sig i sikkerhed og support til søs.

Vi fokuserer på kvalitet og sikkerhed og udbyder en bred vifte af ydelser til offshore olie & gas industrien, bl.a. stand-by, ERRV nød- og redningsberedskab, overvågning og genopretning efter olieudslip, brandberedskab, bugsering, ankerhåndtering og multi-field service.

Siden 2010 har ESVAGT desuden serviceret offshore vindparker med specialdesignede Service Operation Vessels (SOV), der har plads til op til 40 teknikere og har reservedelslagre og værksteder ombord. Teknikere, reservedele og værktøj overføres til møllerne via Walk-to-Work gangvejssystemer eller Safe Transfer Boats.

ESVAGT har base i Esbjerg. Flåden består af mere end 40 moderne offshore skibe, og rederiet har mere end 900 medarbejdere on- og offshore.