Få vores nyheder på mail

Nyt skifteskib på vej

Pressemeddelelse   •   Feb 20, 2015 08:50 CET

Velfærd for besætningerne og fokus på brændstofforbrug og miljøbelastning har været omdrejningspunkter i valg af nyt skifteskib.

Hen over årsskiftet regner tre værfter ihærdigt på prisen på bygning af et nyt skifteskib, der skal afløse ’Esvagt Alpha’.

Ønskescenariet er miljøgevinster i form af sparet CO2- og NOX-udledning, besparelse på olieforbruget samt øget komfort for både besætning og skiftebesætninger. Og det scenarie er opnåeligt, vurderer Kristian Ole Jakobsen, Chief Operating Officer i ESVAGT:

- Vi har set på alternative skifteskibe gennem flere år for at finde det ideelle til vores behov. Skifteskibet skal arbejde i et af de hårdeste farvande i verden, og det kræver noget særligt, siger han.

Minder om vindmølleskibe

ESVAGT har blandt andet overvejet skibstyper som swath, katamaraner og trimaraner, men har vurderet dem som værende for følsomme til det farvand, der skal arbejdes i. I stedet er valget indtil videre faldet på enkeltskrogsversionen designet af Havyard Ship Technology.

- Udgangspunktet har været vores aktuelle skifteskibs set-up, siger Kristian Ole Jakobsen:

- Vi har ønsket at opgradere på så mange fronter som muligt i forhold til det, vi har. ’Esvagt Alpha’ er en bundsolid arbejdshest, der bare kan knokle på næsten uanset vejr og vind. ’Esvagt Alpha’ bruger ca. 450 liter dieselolie i timen, når den sejler omkring 13 knob, siger Kristian Ole Jakobsen.

I undersøgelsen af, hvad rederiet kunne få i stedet, har man derfor taget udgangspunkt i et skib, der er tip-top tunet på energioptimering og velfærd - og som samtidig kan overgå ’Esvagt Alpha’:

- Vindmølleskibene HST 118 og HST 119, som vi har på vej nu, minder designmæssigt om det, vi søger: De er begge udstyret med plads til 60 personer, og vi vil gerne have plads til op til 75 mand i singlekabiner med eget bad og toilet. Desuden skal der være plads til min. fem ESVAGT Fast Rescue Boats (FRB) og en større båd som f.eks. vores daughter crafts fra X-bov skibene, siger Kristian Ole Jakobsen.

Det ny skifteskib bliver således et stort skib, som udstyres med bl.a. DP (Dynamisk Positionering), rulledæmpningssystemer og ekstra støjdæmpning.

Sparer udledning

Skibet vil – trods sin størrelse – kunne sejle ca. 15 knob ved et brændstofforbrug svarende til ’Esvagt Alpha’s. Bedre energiudnyttelse og optimering af skibets dieselgeneratorsæt bidrager til det:

- Vi har på vores C-skibe haft fin succes med at indsætte en lidt mindre sjette dieselgenerator som supplement til de fem ens dieselgeneratorer. Vores opgaver som stand by skib medfører i længere perioder et lavt energiforbrug, og det medfører et relativt højt brændstofforbrug, når skibets dieselgeneratorsæt skal arbejde på en lav belastning, hvorfor vi har installeret den 6. og noget mindre diesel generator, siger Kristian Ole Jakobsen:

- Når navigatøren udnytter den 6. dieselgenerator rigtigt, kan vi reducere brændstofforbruget med i hvert fald 15 procent og i nogle situationer mere, siger han.

Desuden vil skibet blive udstyret med SCR-units; som er en katalysator, der vasker NOx ud af udstødningsgassen og dermed reducerer NOx udledningen betragteligt:

- På ’Esvagt Aurora’ har vi installeret SCR-units, som har reduceret NOx udledningen med næsten 95 procent, siger Kristian Ole Jakobsen.

Yderligere miljøforbedrende bidrag vil være, at man udstyrer hele skibet med LED-belysning, hvilket reducerer strømforbruget til belysning med op til 60 procent. En anden overvejelse til besparelse af udledning og forbrug er et dual-fuel anlæg, som medfører, at skibets dieselmotorer kan køre på både diesel og LNG; liquid natural gas:

- LNG som brændstof betyder en betragteligt mindre udledning af især NOx, SOx og PM end dieselolie, hvilket er godt for skibets miljøpåvirkning. Det er dog ikke helt enkelt bare at skifte til et dual-fuel anlæg, da LNG dels fylder ca. tre gange så meget som diesel med den samme brændværdi, og dels kræver en relativt stor investering, siger Kristian Ole Jakobsen.

FAKTA:

Under forudsætning af optimale kontraktsvilkår forventes det at tage 20-22 måneder at bygge skibet.

ESVAGT har siden 1981 specialiseret sig i sikkerhed og support til søs.

Vi fokuserer på kvalitet og sikkerhed og udbyder en bred vifte af ydelser til offshore olie & gas industrien, bl.a. stand-by, ERRV nød- og redningsberedskab, overvågning og genopretning efter olieudslip, brandberedskab, bugsering, ankerhåndtering og multi-field service.

Siden 2010 har ESVAGT desuden serviceret offshore vindparker med specialdesignede Service Operation Vessels (SOV), der har plads til op til 40 teknikere og har reservedelslagre og værksteder ombord. Teknikere, reservedele og værktøj overføres til møllerne via Walk-to-Work gangvejssystemer eller Safe Transfer Boats.

ESVAGT har base i Esbjerg. Flåden består af mere end 40 moderne offshore skibe, og rederiet har mere end 900 medarbejdere on- og offshore.