Få vores nyheder på mail

Royal Navy på slæb

Pressemeddelelse   •   Jan 26, 2016 12:39 CET

Fotos: Heather Crockett, Henry Abrams & Sons

’Esvagt Connector’ på slæbeopgave for Royal Navys kommende flagskib.

Når hangarskibet HMS Prince of Wales forlader dokken i 2018, er det som flagskib i den britiske Royal Navy.

Skibet vil være det største og mest avancerede krigsskib bygget i Storbritannien nogensinde. Det bygges i moduler, som samles på værftet i Rosyth på den skotske østkyst. Imidlertid bliver nogle af modulerne bygget i andre havne, og det gav ESVAGT en noget usædvanlig slæbebådsopgave.

Hangarskibets avancerede teknik administreres fra to brotårne. Tårnene er bygget på et værft i Glasgow, som ligger på den skotske vestkyst. Der er blot halvanden times kørsel fra Glasgow til Rosyth – men når det er et hangarskibsmodul på 750 tons, som skal tilbagelægge afstanden, så er man nødt til at vælge søvejen og en barge. ESVAGT vandt charteren med slæbeopgaven med ’Esvagt Connector’.

- Udgangspunktet for slæbeopgaven var, at vi gik den korte rute nordover, siger kaptajn Henrik Pedersen, som sejlede ’Esvagt Connector’ fra Esbjerg til Skotland for at gøre klar til opgaven:

- Det stormede i flere dage på vejen derover, og det hårde vejr, vi havde haft lige på snuden, holdt desværre ved, da vi nåede frem, siger han.

Vejret som modspiller

Vejrudsigterne umuliggjorde en slæberute nordover. Efter otte dage, hvor ’Esvagt Connector’ lå klar, men hvor vejret holdt skib og barge i havn, blev det besluttet at tage ruten sydover i stedet.

- Den var dobbelt så lang, cirka 1.200 sømil, men vi undgik de værste storme, siger Henrik Pedersen.

Herefter blev bargen med skibsmodulet slæbt ud til bugten af to havneslæbere og overleveret til ’Esvagt Connector’ i bugten.

Imidlertid fortsatte vejret med at sætte sin helt egen dagsorden.

- Det blev en af de ture, hvor man må konstatere, at vejrudsigter ikke altid holder stik. Vi nåede ud af Det irske Hav og satte kursen mod Lands End med udsigt til frisk vind – men kort efter var vi midt i en hård kuling og 6-7 meter bølger, siger Henrik Pedersen.

Uden mulighed for læ måtte ’Esvagt Connector’ lægge bargen op i søen med ekstra wire og vente spændt.

- Det tog 12 timer, før vind og sø lagde sig så meget, at vi kunne fortsætte. Det er lang tid og nogle lange timer, når man har ansvaret for sådan en last, siger Henrik Pedersen.

Resten af turen gik enklere. Den stærkt trafikerede Engelske Kanal bød også på lave vanddybder, så wirelængden blev monitoreret konstant for at undgå at slæbe den på bunden.

Velankommet på østsiden af Skotland besluttede vinden at give et ekstranummer.

- Vi ankom til det aftalte sted, hvor prammen skulle overdrages til havneslæberne forud for den sidste sejlads ind til Rosyth, da vinden igen tog til. I kombination med et ødelagt spil på prammen måtte planen ændres, så vi slæbte prammen ud igen og ventede to dage på bedre vejr og en reparatør, siger Henrik Pedersen.

Stor tillid

Søndag den 20. december kunne ’Esvagt Connector’ endelig overlevere bargen til kunden – efter syv dages venten, ti dages slæb og en uendelig masse blæsevejr.

En spændende opgave med en barsk modstander i vinden – men også med en særdeles kærkommen medspiller i form af Aircraft Carrier Alliance; konsortiet bag de nye hangarskibe.

- Vi er blevet vist meget stor tillid hele vejen gennem processen, siger Jens Bagger, chartering manager i ESVAGT:

- Henrik tog aktiv del i de daglige vejrmøder og vurdering af udsigterne, og planlægningen af opgaven er foregået i et rigtig godt samarbejde. Vi er sikre på, at den vellykkede slæbeopgave bidrager godt til ESVAGTs ry, siger han.

Besætningen på ’Esvagt Connector’ ønsker også at takke for samarbejdet og vil særligt takke Heather Crockett og Jonathan Fettis fra Henry Abram & Sons for at være yderst hjælpsomme med alt og for at få besætningen til at føle sig meget velkommen i Glasgow.

ESVAGT har siden 1981 specialiseret sig i sikkerhed og support til søs.

Vi fokuserer på kvalitet og sikkerhed og udbyder en bred vifte af ydelser til offshore olie & gas industrien, bl.a. stand-by, ERRV nød- og redningsberedskab, overvågning og genopretning efter olieudslip, brandberedskab, bugsering, ankerhåndtering og multi-field service.

Siden 2010 har ESVAGT desuden serviceret offshore vindparker med specialdesignede Service Operation Vessels (SOV), der har plads til op til 40 teknikere og har reservedelslagre og værksteder ombord. Teknikere, reservedele og værktøj overføres til møllerne via Walk-to-Work gangvejssystemer eller Safe Transfer Boats.

ESVAGT har base i Esbjerg. Flåden består af mere end 40 moderne offshore skibe, og rederiet har mere end 900 medarbejdere on- og offshore.