Få vores nyheder på mail

STB 12 - det lille havmølleskib

Pressemeddelelse   •   Dec 07, 2015 14:16 CET

STB 12 er generelt generøst udstyret. Alt i skibet er fuldt redundant: Der er bl.a. to bow-thrustere, som både sikrer motorredundans men også bidrager med yderligere manøvredygtighed, når man ligger til ved havmøllen.

Den nyudviklede STB 12 (Safe Transfer Boat) er mere end blot et daughter craft.

Havmøllekontrakterne med Siemens om leveringen af ’Esvagt Froude’ og ’Esvagt Faraday’ har markeret et afgørende skifte i ESVAGT. Det har givet adgang til helt nye markeder, og det har betydet en ny skibstype i flåden: ’Esvagt Froude’ og ’Esvagt Faraday’ er verdens første purpose build Wind Service Operation Vessel (SOV); havmølleskibe designet til det koncept, Siemens og ESVAGT har udviklet.

Men SOV’erne er ikke de eneste nybygninger, som har fået premiere med havmøllekontrakterne.

STB 12 er navnet på en nyudviklet skibstype, som ganske vist ikke har tiltrukket sig den samme opmærksomhed som de store SOV’ere, men som er ganske afgørende for, at SOV’erne blev valgt til at løse serviceopgaverne til havmølleparkerne.

STB 12 er en moderskibsbaseret Safe Transfer Boat, som benyttes til at overføre teknikerne sikkert til møllerne. En af de unikke features er, at STB 12 er godkendt af Søfartsstyrelse som selvstændigt fartøj. De er navngivet ’Esvagt Wind 1’ og ’Esvagt Wind 2’, og de må sejle til havn efter gods og op til otte personer. Netop dé egenskaber har præget designet, siger Bjarne Mikkelsen, Senior Service Manager, som sammen med Ole Andersen fra Special Services har konstrueret den nye skibstype – et arbejde, der blev indledt i 2010:

- Vi har fokuseret meget på, at skibet skulle være brændstofbesparende, let at manøvrere og behageligt at sidde i som passager – også for folk, som ikke er vant til at arbejde på vand, siger Bjarne Mikkelsen.

Manøvredygtig og støjsvag

Ønskerne til skibet imødegås blandt andet ved valg af motorer. STB 12 har to styk indenbords-motorer med trækkende, kontraroterende propeller. Volvo Penta kalder motorserien for IPS 450, fordi motoren, der reelt ’blot’ er på 330 hk, har trækkraft svarende til en 450 hk med vandjet:

- De trækkende propeller arbejder i uforstyrret vand, hvilket både øger komforten og effektiviteten, siger Ole Andersen:

- Det giver et reduceret brændstofforbrug på op mod 30 procent i forhold til andre løsninger, og ikke mindst en manøvreevne og komfort ud over det sædvanlige. Det er noget af det mest kraftfulde, jeg har prøvet, og samtidig er den utrolig nem at manøvrere. Man sidder med et joystick, helt enkelt, siger han.

Ikke mindst støjniveauet har overrasket positivt. ESVAGT havde fra begyndelsen i processen en støjkonsulent tilknyttet for at sikre, at det også akustisk var behageligt at være ombord:

- Vi ønskede et skib, der var komfortabelt på alle måder, også på støj. Materialevalg og isolering har haft fuldt fokus på at reducere støjen mest muligt, og det har virket: Jeg mindes ikke tidligere at have siddet på førerpladsen i blot 64 dB med en fart på 28 knob, siger Bjarne Mikkelsen.

’Esvagt Wind 1’ og ’Esvagt Wind 2’ er desuden udstyret med kameraer, så alle operationer kan optages:

- Vi har haft god erfaring med at filme alle skift på skifteskibe for at lære af dem og bruge dem i træningssituationer. Med en ny skibstype vil vi gerne sikre, at vi får den optimale læring, og det bidrager kamera for og agter til, siger Bjarne Mikkelsen. 

ESVAGT har siden 1981 specialiseret sig i sikkerhed og support til søs.

Vi fokuserer på kvalitet og sikkerhed og udbyder en bred vifte af ydelser til offshore olie & gas industrien, bl.a. stand-by, ERRV nød- og redningsberedskab, overvågning og genopretning efter olieudslip, brandberedskab, bugsering, ankerhåndtering og multi-field service.

Siden 2010 har ESVAGT desuden serviceret offshore vindparker med specialdesignede Service Operation Vessels (SOV), der har plads til op til 40 teknikere og har reservedelslagre og værksteder ombord. Teknikere, reservedele og værktøj overføres til møllerne via Walk-to-Work gangvejssystemer eller Safe Transfer Boats.

ESVAGT har base i Esbjerg. Flåden består af mere end 40 moderne offshore skibe, og rederiet har mere end 900 medarbejdere on- og offshore.