Få vores nyheder på mail

Mit ESVAGT: Vi har jo fri halvdelen af året!

Pressemeddelelse   •   Sep 20, 2013 10:00 CEST

Henrik Gorzelak er glad for at være sømand i et rederi, hvor der stadig er respekt for sagkundskaberne.

Man ved, man har fat i en firmaets mand, når man under et interview spørger ind til, om der mon skulle være nogle fritidsinteresser.

Henrik Gorzelak siger først blankt nej – og retter derpå sig selv:

- Jo, jeg er formand for samarbejdsudvalget i ESVAGT!

Den 46-årige overstyrmand på ’Esvagt Connector’ er godt gammeldags glad for sin arbejdsplads. Ikke at han skilter med det. Hvis man skal registrere, at Henrik Gorzelak er glad for noget, så skal man gøre det ved at konstatere, at han ikke protesterer.

- Jeg er god til at få sagt, når der er noget, jeg er utilfreds med. Jeg går ikke og skjuler det. Det kniber måske lidt mere med at få sagt, at man også er glad ind i mellem, siger han med et grin.

- Men det er jeg da! Jeg er glad, når jeg tager på job. Jeg er også glad, når jeg får fri, men altså – jeg har det rigtig godt her i ESVAGT, siger han.

Aldrig fri

Han har været i rederiet i 11 år - langt størsteparten af den tid på ’Esvagt Connector’. Skibet er skabt til Henrik Gorzelak; spotmarkedet giver variation og nye udfordringer hele tiden:

- Vi ved aldrig, hvad vi laver i næste uge eller om en måned, og den variation er rigtig god. Så kommer man rundt! Vi skal til Vestafrika nu, det bliver super spændende. Min eventyrlyst er langt fra stillet endnu, og det bliver den nok aldrig, siger han.

Henrik Gorzelak er langt hen ad vejen forestillingen om en rigtig sømand. Godt med tusser på armene og guldring i øret, og med et stort behov for en arbejdsplads på søen.

- Fra jeg var ung har det altid været det, jeg ville. Jeg sejlede langfart som matros, og jeg holder meget af at komme ud og opleve, siger han.

Da han blev far første gang, indvilgede han i at gå i land. Men efter halvandet år med sommerhusservice – ”der var mange spabade, så det mindede da lidt om vand!” – måtte han stå til søs igen – eller blive skilt.

- Jeg sagde til Vivi, at jeg simpelthen var nødt til det. Jeg ku’ ikke holde det ud! Sådan et arbejde fra 7-16 var frygteligt. Jeg følte aldrig, at jeg havde fri. Så er det bedre på søen. Når du er af sted, så er du af sted. Og når du er hjemme, så har du fri, siger Henrik Gorzelak.

Sig det, som det er

Også på arbejde er jobbet fyldt med frihed. Henrik Gorzelak holder af, at han selv kan bestemme sin arbejdsdag:

- Der er ikke arbejde, kaffepause, arbejde, kaffepause… sådan kan jeg ikke fungere. Der er funktioner i alle jobs om bord, også mit. Men langt hen ad vejen kan man bestemme selv, hvordan man arbejder og hvornår. Den frihed er rigtig god, siger han.

Et andet plus i rederiet er tiltaleformen. Henrik Gorzelak er direkte uanset hvem, han taler med. Og han sætter stor pris på at få det samme retur, når andre vil sige noget til ham.

- Uh, det kan blive for sukkersødt nogle gange! Den der med at lægge små sedler med ’godmorgen’ til hinanden… det er bare ikke mig. Jeg kan godt li’, at vi siger det, som det er. Ikke uhøfligt, for der er ingen grund til at såre hinanden - men bare sige det enkelt. At man kan kalde en spade for en spade; også at vi kan kalde hinanden for en spade, når det er nødvendigt! Hvis jeg går og kvajer mig, så skal jeg da have det at vide. Ellers kan jeg jo ikke lære af det og lave det om. Sådan synes jeg, vi skal kunne sige tingenge til hinanden. Vi ved jo godt, at vi ikke mener det på dén måde. Vi ved godt, at der er en vis jargon. Vi er sømænd, og vi må godt lyde som sømænd, fastslår han.

Respekt for sømandskab

I dag er kulturen ændret i forhold til det rederi, han begyndte i for 11 år siden. Rederiet har vokset sig cirka dobbelt så stort, mens han har været der, og det har også krævet en tilpasning af måden at være på.

- Vi skal være topprofessionelle, og det kan vi ikke, hvis vi stadig arbejdede, som man gjorde i den gamle fiskeflåde. Jeg synes dog, vi har været gode til at bevare nogle af de rigtig gode ting ved det rederi, vi var en gang. Vi har for eksempel stadig en grundlæggende forståelse for, at der skal være tillid til, at folk kan deres arbejde og godt kan tænke selv. Selv om vi har mange procedurer for alting – og også er nødt til at have det – så er vi stadig rigtig gode til at lade ordentligt sømandskab fylde, siger han.

Det gode sømandsskab er en kernekompetence i ESVAGT, og den er stadig værdsat. Det kan Henrik Gorzelak også mærke i dialogen med land:

- De kan tage konstruktiv kritik til sig, og de retter sig efter det eller begrunder, hvorfor de ikke gør. Det er uden så mange omsvøb, og det er til at forstå. Det kan jeg godt li’. Godt sømandsskab er altid et godt argument. Jeg tror på, at det er en stor styrke ved virksomheden, siger han.

Henrik, kort fortalt:

46 år, bor i Varde, styrmand.

Bor sammen med Vivi, som han har børnene Natasja (21 år) og Nikolai (17) med. Hunden Mika er også en del af familien.

ESVAGT har siden 1981 specialiseret sig i sikkerhed og support til søs.

Vi fokuserer på kvalitet og sikkerhed og udbyder en bred vifte af ydelser til offshore olie & gas industrien, bl.a. stand-by, ERRV nød- og redningsberedskab, overvågning og genopretning efter olieudslip, brandberedskab, bugsering, ankerhåndtering og multi-field service.

Siden 2010 har ESVAGT desuden serviceret offshore vindparker med specialdesignede Service Operation Vessels (SOV), der har plads til op til 40 teknikere og har reservedelslagre og værksteder ombord. Teknikere, reservedele og værktøj overføres til møllerne via Walk-to-Work gangvejssystemer eller Safe Transfer Boats.

ESVAGT har base i Esbjerg. Flåden består af mere end 40 moderne offshore skibe, og rederiet har mere end 900 medarbejdere on- og offshore.